Ειδήσεις:

ΝΕΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Ποδόσφαιρο Ανδρών

30/06/2021 - DUAL CAREER - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

DUAL CAREER - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Η ΣΗΜΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

Στις 10 Ιουνίου το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε διαδικτυακή ημερίδα κατόπιν προτροπής του Δρ. Αιμίλιου Α. Σολωμού μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠΑ (Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού) με θέμα ‘’Αθλητική Καριέρα και Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση’’. Την όλη παρουσίαση συντόνιζε η Σιμόνη Κυριάκου (FiSU Student Ambassador και φοιτήτρια Διαιτολογίας και Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας).

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Δρ. Αιμίλιος A. Σολωμού ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στην Κυπριακή Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (ΚΟΠΑ). Ανάφερε ότι η ΚΟΠΑ από την ίδρυση της έχει ως κύριο στόχο την προώθηση του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, κάτω από την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) διοργανώνει διάφορα Πρωταθλήματα μεταξύ των φοιτητών, των Πανεπιστημίων μελών της και στηρίζει ταυτόχρονα τον αθλητισμό για όλους τους φοιτητές επιχορηγώντας μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) πολλές αθλητικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα η ΚΟΠΑ είναι και ο φορέας που σαν μέλος της FISU και EUSA συνδέει τον Κυπριακό Πανεπιστημιακό Αθλητισμό με όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο στηρίζοντας τους αθλητές να λαμβάνουν μέρος σε Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις. Η σημερινή εκδήλωση είχε σαν στόχο την ενημέρωση των φοιτητών και του κοινού γενικά για τα οφέλη του αθλητισμού και πως μπορεί να συνδυαστεί με Πανεπιστημιακές σπουδές, αυτό που ονομάζουμε Dua lCareer.

Ανέφερε ότι η Σιμόνη Κυριάκου έχει επιλεγεί από την ΚΟΠΑ ως FISU Student Ambassador και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα μεταξύ των φοιτητών για την ενίσχυση στην προώθηση του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού. Αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που δημιούργησε η Σιμόνη με την FISU Student Ambassador της Ελλάδας Ελίνα Παπαβασιλείου και δήλωσε ότι χαιρόμαστε που έχουμε στην ημερίδα σημαίνοντες παράγοντες του Ελληνικού αθλητισμού. Πιστεύει πως η συνεργασία αυτή θα είναι προς όφελος των φοιτητών αθλητών και για τις δυο χώρες. Εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς την Σιμόνη Κυριάκου για τις πρωτοβουλίες που παίρνει σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠΑ καθώς και τους ομιλητές που πρόσφεραν το χρόνο τους για να συμμετάσχουν σε αυτή την ημερίδα.

Στην συνέχεια μίλησε ο Κύριος Μανώλης Κολυμπάδης, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, λέγοντας ότι οι αθλητές αντιμετωπίζουν συχνά μεγάλες προκλήσεις στο να συνδυάζουν την αθλητική τους καριέρα με την εκπαίδευση ή την εργασία τους. Η ημερίδα αυτή είπε έχει σκοπό να διαφωτίσει και να ενθαρρύνει τους νέους αθλητές να προχωρήσουν και να συνδυάσουν την αθλητική τους καριέρα με την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση καθώς προσφέρονται μοναδικές ευκαιρίες για συνδυασμό των δυο.

Δήλωσε ότι η διπλή σταδιοδρομία αποτελεί μια σημαντικότατη στρατηγική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην διαφύλαξη των ισορροπιών ανάμεσα στην αθλητική προπόνηση και την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση των αθλητών. Τέλος συγχάρηκε και ευχαρίστησε τα Πανεπιστήμια τα οποία πρωτοπορούν με ολοκληρωμένα προγράμματα υποτροφιών για να στηρίξουν την στρατηγική αυτή κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας εμφαντικά τη σημασία του γεγονότος .


Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Κυρία Βασιλική Μιλλούση (Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής) τονίζοντας ότι η διπλή καριέρα απασχολεί όλη την αθλητική κοινότητα και κυρίως τους αθλητές υψηλού επιπέδου γιατί όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις τόσο μειώνεται και ο χρόνος. Είναι πολύ σημαντικό δήλωσε το να ξέρουμε όλοι να συνδυάζουμε την αθλητική μας καριέρα με την πανεπιστημιακή μας γνώση και μόρφωση. Είναι πολύ σημαντικό για αυτό που αποκομίζουμε για την ζωή μας μετέπειτα.

Σαν αθλήτρια χρόνια προσπαθούσε να συνδυάσει το πανεπιστήμιο της με την καριέρα της και το έκανε. Ανέφερε ότι είναι πολύ χαρούμενη που όταν επέλεξε να σταματήσει το αθλητισμό ήταν η στιγμή που είχε ήδη προετοιμάσει τον μέλλον της για τη μετέπειτα καριέρα της.

Ακολούθησε παρουσιάσει από τον Καθ. Νίκο Καρτακούλλη (Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας)

Ανάφερε ότι από το Σεπτέμβρη του 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να ασχολείται με το θέμα αυτό. Κάποιοι αθλητές αναγκάζονταν σε κάποιο στάδιο της καριέρας τους να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, η βρίσκονταν στη διαδικασία να επιλέξουν μεταξύ της αθλητικής τους καριέρας και της πανεπιστημιακής τους εκπαίδευσης.

Δεν ήταν εύκολο τότε να συνδυαστούν και τα δύο. Τώρα έχουν όμως διαφοροποιηθεί τα πράγματα και οι σημερινοί νέοι αθλητές τυγχάνουν καλύτερης πληροφόρισης. Τόνισε ότι είναι ένας εξαιρετικός δρόμος δηλαδή να ακολουθήσει κάποιος την αθλητική καριέρα συνδυάζοντας την με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ή ακόμη τον αθλητισμό με την εργασία. Δήλωσε ότι οι προκλήσεις είναι εξαιρετικά μεγάλες. Σήμερα οι αθλητές έχουν ένα μεγάλο σύμμαχο την τεχνολογία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που βοηθά ακόμη περισσότερο τους αθλητές να εκπληρώσουν αυτές τις απαιτήσεις.

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγιναν έρευνες και διαπιστωθήκαν τα οφέλη της διπλής καριέρας που είναι η υγειά, η προσωπική ανάπτυξη, προοπτικές εργοδότησης κοινωνικά οφέλη και δικτύωση, συνταξιοδότηση με την ολοκλήρωση και των δύο. Χρειάζεται μεγάλη πειθαρχία, σωστή διαχείριση του χρόνου και πολλές άλλες δεξιότητες για να καταφέρει κάποιος αυτό.

Προσπάθεια είναι να διαφυλάξουν την ισορροπία ανάμεσα στην αθλητική προπόνηση σε οποιονδήποτε επίπεδο και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Ο καθηγητής Καρτακούλλης δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης για να μπορούν οι αθλητές να ανταποκριθούν και στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Μπορεί στο σύστημα υποστήριξης να ενταχθούν και η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οι εθνικές ομοσπονδίες για να προσφέρουν την κατάλληλη στήριξη.

Στην συνέχεια μίλησε η Σιμόνη Κυριάκου μοιράζοντας τις εμπειρίες της ως φοιτήτρια και αθλήτρια. Ανέφερε ότι άρχισε το Karate από μικρή ηλικία το οποίο εκτός από γυμναστική της έδινε ταυτόχρονα βασικές αρχές πειθαρχίας. Μέσα από αυτό το άθλημα συνειδητοποίησε ότι οι βασικές αρχές της σωστής άθλησης είναι οι ίδιες με οποιοδήποτε άθλημα καταπιαστείς.

Σαν αθλήτρια πιστεύει ότι το καράτε σου προσφέρει πολλά. Το καράτε προσφέρει αυτοπεποίθηση, σου μειώνει τον φόβο και σε βοηθάει να αποκτήσεις σεβασμό στον εαυτό σου. Κατάλαβε ότι γενικά η γυμναστική σου παρέχει φυσικά και πνευματικά οφέλη. Επίσης στην πορεία της αθλητικής της καριέρας συνειδητοποίησε ότι η διατροφή σε συνδυασμό με την άθληση αποτελεί ιδανικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας, την ανάπτυξη του σώματος και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Για αυτό το λόγο αποφάσισε να διαλέξει το κλάδο Διαιτολογίας και Διατροφολογίας. Σαν αθλήτρια αντιμετωπίζει συνεχώς αρκετές προκλήσεις όπως την εξισορρόπηση αθλητικών και ακαδημαϊκών ευθυνών κτλ.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι της ως αθλήτρια και φοιτήτρια έπρεπε να μάθει να διαχειρίζεται το χρόνο της προσθέτοντας τόσο την εξάσκηση, την μελέτη όσο και τις προπονήσεις. Επιπλέον η ένταξη της στην ποδοσφαιρική ομάδα του πανεπιστημίου της έκανε το πρόγραμμα της ακόμη πιο βαρυφορτωμένο όμως η επιμονή και η θέληση της την κάνει να προσπαθεί να πραγματοποιεί όλους τους στόχους της και να προσπαθεί να ακολουθεί το πρόγραμμα της.

Τέλος μίλησε η κυρία Βιργινία Κραβαριώτη η οποία είναι Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας (Πεκίνο 2008), και Μέλος της Επιτροπής Αθλητών της Ε.Ο.Ε, Πτυχιούχος Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Η αρετή του να μετατρέπεις το αρνητικό συναίσθημα σε θετικό με συντροφεύει σε όλες τις θάλασσες της ζωής μου». Μίλησε για την καριέρα και την εμπειρία που αποκόμισε από τον αθλητισμό και πρωταθλητισμό.

Ξεκίνησε το άθλημα της ιστιοπλοΐας στην ηλικία των 8 ετών σε ένα όμιλο της περιφέρειας έξω από την Χώρα. Έμεινε 3 χρόνια στην περιφέρεια έμαθε, γνώρισε και αγάπησε το άθλημα της ιστιοπλοΐας και με τα χρόνια κατάλαβε ότι είναι κάτι το οποίο αγαπούσε και θα ήθελε να κάνει πιο εντατικά στην καθημερινότητα της και έτσι αποφάσισε να πάρει μεταγραφή και να έρθει σε ένα όμιλο στην Αθήνα όπου μπόρεσε να κάνει πιο εντατικές προπονήσεις και εκεί σιγά σιγά να ξεκινήσει το ταξίδι του πρωταθλητισμού.

Στην ηλικία των 14 ετών μπήκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα της ιστιοπλοΐας. Ξεκίνησαν οι πρώτες διοργανώσεις για αυτή. Μέσα σε αυτή την πορεία της κατάφερε να διακριθεί σε αρκετά παγκόσμια πρωταθλήματα, παγκόσμια κύπελλα, Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Μεσογειακούς αγώνες, Βαλκανικούς αγώνες, Πανελλήνια πρωταθλήματα και βλέποντας τις επιτυχίες και ότι μπορούσε και ότι της άρεσε αυτός ο τρόπος ζωής αποφάσισε να βάλει στόχο και να κυνηγήσει το Ολυμπιακό της όνειρο. Στην ηλικία των 20 ετών, το 2004, έλαβε μέρος για πρώτη φορά στους πρώτους της Ολυμπιακούς αγώνες. Για να πετύχει κάτι τέτοιο τις προηγούμενες δύο χρονιές χρειάστηκε να κάνει μεγάλη προετοιμασία.

Έπρεπε να λείπει στο εξωτερικό σε αγώνες και προκρίσεις που έπρεπε να πάρει έτσι ώστε να έχει τα εισιτήριο και το δικαίωμα για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Ταυτόχρονα έπρεπε να συνδυάζει το σχολείο της με τις πανελλήνιες εξετάσεις. Όσο δύσκολο και αν ακούγετε ανέφερε ότι με ένα καλό προγραμματισμό, μια πολύ σωστή προετοιμασία και πολύ πειθαρχία δεν είναι ακατόρθωτο. Ανέφερε ότι το πρόγραμμα της άρχιζε από πολύ νωρίς το πρωί με τις προπονήσεις που είχε τις υποχρεώσεις της ως μαθήτρια άλλα όμως κατάφερε να συνδυάσει και τα δύο πετυχαίνοντας τον στόχο της να συμμετάσχει στους ολυμπιακούς αγώνες. Το 2004 κατάφερε να πάρει την 9η θέση.

Τo 2008 έλαβε μέρος ξανά στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Πεκίνο στην τριθέσια κατηγορία μαζί με δύο άλλες συναθλήτριές της την Σοφία Μπεκατώρου και την Σοφία Παπαδοπούλου και κατάφεραν να κερδίσουν το χάλκινο μετάλλιο. Εδώ ήθελε να πει ότι μέσα από αύτη την τετραετία η οποία είχε μεγαλύτερη και επίπονη προσπάθεια κατάλαβε ότι σιγά σιγά έπρεπε να καταφέρει να διοργανώνει τις φοιτητικές σπουδές της με τον πρωταθλητισμό.

Ανάφερε όμως όπως και ο Καθ. Καρτακούλλης ότι στην σημερινή εποχή μπήκε η τεχνολογία στην ζωή μας που πραγματικά βοηθά πάρα πολύ.

Η διπλή καριέρα πλέον είναι ένα επιπλέον κίνητρο για καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερες επιτυχίες, αφού μετατρέπεται σε πράξη το όνειρο πολλών φοιτητών που θα ήθελαν να σπουδάζουν και να αθλούνται ταυτόχρονα σε ψηλό επίπεδο, πραγματοποιώντας το όνειρο τους . Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι φυσικά τα πανεπιστήμια τα οποία μέσα από υποτροφίες αλλά και άλλες υποστηρικτικές μεθόδους όχι μόνο στηρίζουν αλλά αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για νέες κατακτήσεις τόσο στον αθλητισμό όσο και στην εκπαίδευση.




πίσω




ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ © 2011