Ειδήσεις:

ΝΕΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Ποδόσφαιρο Ανδρών

14/04/2021 - YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ FREDERICK UNIVERSITY ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ FREDERICK UNIVERSITY ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

ΣΤΗΝ ΔΥΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΣ. ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ FREDERICK UNIVERSITY ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δυστυχώς η πανδημία δεν άφησε ανεπηρέαστο κανένα κομμάτι του αθλητισμού και έτσι χωρίς διακρίσεις κτύπησε ανελέητα και το κομμάτι του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού. Ένα υγιές κύτταρο αθλητισμού που απασχολούσε δεκάδες εκατοντάδες Κύπριους και ξένους φοιτητές που σπουδάζουν στην χώρα μας προσφέροντας αθλητισμό στην πραγματική του διάσταση. Στην προσπάθεια μας να καταλάβουμε το μέγεθος που επηρεάστηκαν οι αθλητές και αθλήτριες μας φοιτητές και φοιτήτριες μιλήσαμε με τους υπευθύνους των αθλητικών τμημάτων αποκομίζοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες αρχής γενομένης από τον Γιώργο Γεωργίου υπεύθυνο το αθλητικού τμήματος του Frederick University ο οποίος μας ανέφερε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

1. ΠΩΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ

Όταν άρχισε η πανδημία κινηθήκαμε αποφασιστικά και χωρίς χρονοτριβή ώστε να προσφέρουμε άμεσα αξιόπιστες λύσεις διαδικτυακής εκπαίδευσης στους φοιτητές μας, οι οποίοι με θετική διάθεση και πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας εκπαιδεύτηκαν στις νέες διαδικασίες και προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα. Μετά από ένα χρόνο σχεδόν αποκλειστικής διαδικτυακής παράδοσης μαθημάτων, χωρίς φυσική παρουσία, είναι λογικό και φυσικό οι φοιτητές να έχουν κουραστεί να παρακολουθούν τα μαθήματα τους διαδικτυακά, ειδικά μαθήματα πρακτικής φύσεως όπως τα μαθήματα του προγράμματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ελπίζουμε η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου να βελτιωθεί σύντομα, ώστε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτά τα μαθήματα με φυσική παρουσία.

2. ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ (ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ)

Οι περισσότεροι αθλητές μας ακολουθούσαν το πρόγραμμα προπονήσεων τους, παρόλο που κάποια από τα Πρωταθλήματα διακόπηκαν. Για μια περίοδο κάποιοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις προπονήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων. Για να διατηρήσουμε τους αθλητές μας, και γενικά όλους τους φοιτητές μας, σε μια καλή φυσική κατάσταση δράσαμε άμεσα προσφέροντας διαδικτυακό πρόγραμμα Fitness, που περιλαμβάνει διαφορετικά είδη εκγύμνασης, από Circuit Training μέχρι Yoga. Έτσι οι φοιτητές μας εδώ και ένα χρόνο μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν σε αυτό το πρόγραμμα και να γυμνάζονται από το σπίτι τους. Επίσης πραγματοποιούμε κατά διαστήματα διαδικτυακά εργαστήρια με στόχο την προώθηση της ενσυνειδητότητας μέσα από απλές τεχνικές. Η συμμετοχή στα εργαστήρια αυτά βοηθά τους φοιτητές στη διαχείριση του άγχους, την ενδυνάμωση της μνήμης, τη μάθηση και τη συγκέντρωση, την επίλυση προβλημάτων, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και σε πολλά άλλα.

3. ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ (ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ Lock down.

Όπως έχω προαναφέρει, από την αρχή της πανδημίας προσφέρονται τάξεις διαδικτυακής εκγύμνασης σε εβδομαδιαία βάση για να μπορούν οι φοιτητές να γυμνάζονται από σπίτι.

4. ΠΟΙΟ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε πώς νιώθουν οι φοιτητές, και όχι μόνο το τι κάνουν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Είμαστε περήφανοι για την ψυχική ανθεκτικότητα που έχουν αναπτύξει και για την υπομονή που επιδεικνύουν καθημερινά, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι θέλουν να κοινωνικοποιηθούν, να είναι δραστήριοι και να νιώσουν ελεύθεροι. Αυτό είναι βασικό συστατικό της φοιτητικής ζωής, ειδικά σε προπτυχιακό επίπεδο. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για τους αθλητές φοιτητές, που είναι απογοητευμένοι και περιμένουν με ανυπομονησία να επανέλθουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς, να επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματα, να μπουν στην αγωνιστική δράση ξανά. Τους λείπει πάρα πολύ η αλληλεπίδραση.

5. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΑΣ

Βεβαίως. Έχουμε αθλητές πολύ ψηλού επιπέδου, όπως η Μαριλένα Μακρή, πρωτοετής φοιτήτρια είχε πάρει ήδη την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς όταν γράφτηκε σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου μας, και η Νατάσα Λάππα που πήρε την πρόκριση πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο Πανεπιστήμιο μας. Το Πανεπιστήμιό μας στάθηκε δίπλα σε αυτούς τους ελίτ αθλητές που έχουν βαρυφορτωμένο πρόγραμμα προπονήσεων και ενεργοποίησε όλους τους μηχανικούς στήριξης ώστε να πετύχουν τους στόχους τους, αλλά παράλληλα να ολοκληρώσουν με επιτυχία το εξάμηνο. Γενικά είναι πολιτική μας να προσφέρουμε διευκολύνσεις, όπως μείωση φόρτου μαθημάτων, ευελιξία, και εναλλακτικές λύσεις στους αθλητές ανάλογα με τον φόρτο του προγράμματος προπονήσεων τους, ώστε να μπορούν να συνδυάσουν την αθλητική τους καριέρα με την εκπαίδευση. Οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό, κατανοούν την πίεση που αντιμετωπίζουν και είναι δίπλα τους για να τους στηρίξουν, να τους καθοδηγήσουν, να ακούσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και να προσφέρουν λύσεις. Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για τις επιτυχίες τους αλλά και τη δύναμη και αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Επίσης το Συμβουλευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, που στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, παρέχει συμβουλευτική στήριξη όχι μόνο στους αθλητές αλλά και σε όλους τους φοιτητές. Στόχος του η προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των φοιτητών, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν παραγωγικά, τόσο στα ακαδημαϊκά καθήκοντα όσο και στην προσωπική τους ζωή. Γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε τους φοιτητές που νιώθουν άγχος, στρες και ανασφάλεια εξαιτίας των καταστάσεων, ή αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε άλλη δυσκολία, να επικοινωνήσουν με το Συμβουλευτικό Κέντρο.


6. ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ.

Λόγω της αδράνειας των αθλητών, η επάνοδος στην αγωνιστική δράση θα είναι πολύ δύσκολη. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για την επανένταξη τους στη δράση. Πρέπει να περάσει ένα μεταβατικό στάδιο και σταδιακά να ανεβάζουν ρυθμούς έτσι ώστε ο οργανισμός τους να είναι έτοιμος να δράσει. Η μετάβαση στους αγωνιστικούς ρυθμούς πρέπει να γίνει ομαλά και για αποφυγή τραυματισμών, που είναι και ο βασικότερος κίνδυνος για τους αθλητές στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το Πανεπιστήμιο έχει είδη ετοιμάσει το γυμναστήριο για να υποδεχτεί τους φοιτητές(με βάση τα συγκεκριμένα πρωτοκολλά λειτουργίας) έτσι ώστε να βοηθήσει στην ομαλή επάνοδο των φοιτητών σε κανονικούς ρυθμούς.
Πέρα από οποιεσδήποτε δυσκολίες το αθλητικό τμήμα του πανεπιστημίου Frederickπαραμένει πιστό στις αρχές του και είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε ότι έχει να κάνει με τον αθλητισμό και όλοι μας ευελπιστούμε ότι αθλητές και προπονητές θα ξαναβρεθούμε στον οικείο μας χώρο, τον χώρο όπου διεξάγονται όλα τα αθλήματα τα οποία οι φοιτητές και οι φοιτήτριες λαμβάνουν μέρος και που δεν είναι άλλος από τα στάδια και τις κλειστές αθλητικές αίθουσες των πανεπιστημίων μας για νέες αγωνιστικές επιτυχίες και δράση.

πίσω
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ © 2011